TUAC (Turnhoutse Atletiekclub)
Tot het begin van de twintigste eeuw was er in de Turnhoutse regio geen gestructureerde atletiekbeoefening. Pas in juni 1921 zijn hiervan de eerste sporen te vinden. Voetbalclub FC Turnhout organiseerde toen jaarlijks een loopwedstrijd aan het kasteel van Turnhout, ter gelegenheid van “klein kermis”.
De eerste echte sporen van georganiseerde atletiekbeoefening dateren van 1922 met de oprichting van de Sport-Lopers Club Turnhout. Deze vereniging werd geleid door Victor Janssens en telde vermoedelijk alleen maar lopers, waarbij zelfs verschillende beroepslopers.
Deze Turnhoutse club was een buitenbeentje voor die tijd en telde meerder kampioenen.
Net voor en tijdens WO II waren er in Turnhout 3 atletiekverenigingen actief : Turnhout Atletiekclub (TAK), Racing Turnhout Atletiekclub (RTA) en OLMA.
In 1946 fusioneerden OLMA en RTA en vormden een onderafdeliing binnen de voetbalvereniging FC Turnhout AC. Vandaar de benaming FC Turnhout AC. De club werd lid van de Belgische Atletiekbond en kreeg stamnummer 52. Er werd zeer hard gewerkt om de atletieksport te promoten, maar dat kon in die tijd alleen maar dankzij het organiseren van veldlopen en een beperkt pisteprogramma. In Turnhout lag er immers geen sintelbaan zodat men op en naast het voetbalterrein moest lopen. Toch kwam er in 1948 iets dat op een piste leek. Bestuur en atleten hanteerden de spade na de werkuren en legden zelf een ovale loopbaan aan rond een oefenterrein van de voetballers. In feite kwam het neer op het ietwat afronden van de hoeken aan de hoekschopvlaggen. Voor het ver- en hoogspringen werd een zandbak gemaakt en de aanloop van de springnummers werd uitgespit.
Het aantal leden schommelde de volgende jaren sterk. De samenwerking met de voetbalclub verliep niet vlot. In 1952 werd volgende oproep in de weekbladen gepubliceerde : “Gelukt ge niet als voetballer, meldt u dan bij de atletiek”. Of deze aankondiging er iets mee te maken heeft, is niet echt geweten. Feit is dat het in 1955 tot een breuk kwam met FC Turnhout. De atletiekclub verhuisde haar activiteiten vanaf dan naar het Stadspark. In de jaren 50 werd door de stad een piste aangelegd met verhoogde bochten. De oorspronkelijke bedoeling was hier paarden- en wielerwedstrijden te organiseren. Maar omdat er ook mogelijkheid was om in de binnenbaan te lopen, kwam atletiek er ook bij. Kortom een multifunctioneel stadion avant-la-lettre.
Er werden slechts enkele paardenwedstrijden gehouden en ook het aantal wielerwedstrijden bleef beperkt. In 1958 werden de bochten verlaagd en mochten de leden de piste eindelijk ook met spikes betreden. In 1962 werd de piste omgebouwd tot volwaardige looppiste. Op 2 juni 1963 volgde de plechtige opening met een wedstrijd tussen een selectie van de provincie Antwerpen en het Duitse Duitsburg. Eregast op deze wedstrijd was Roger Moens, wereldrecordhouder en vice-olympisch kampioen op 800 meter in Rome.
Zonder twijfel is de oprichting van een damesafdeling in september 1967 de mijlpaal uit de geschiedenis van de club. De gevolgen daarvan zijn nu nog elke training zichtbaar.
De uitstraling van TUAC vergrootte en dit leidde tot de oprichting van enkele onderafdeliingen. Zo werd op 10 juli 1985 de eerste training in buurgemeente Merksplas gegeven van de onderafdeling Merksplas Atletiekclub. Later volgden ook de gemeenten Retie en Tielen. Omgekeerd trokken ook een aantal atleten uit Vosselaar zich uit TUAC terug om in hun geboortedorp een eigen club (AVOS) op te richten.
In 1992 nam de club afscheid van de vertrouwde en versleten sintelbaan om in 1993 op dezelfde locatie te starten op een nagelnieuwe en snelle kunststofbaan. Op de openingsmeeting waren bijna 500 atleten aanwezig.
In 1996 was het stadion te klein toen wereld- en olympisch kampioenen Troy Kemp (hoogspringen) en Jan Zelezny (speer) daags na de Memorial Van Damme een atletiekclinic kwamen geven.
In 2004 leidden onderlinge besprekingen tot de afbraak van de oude tribune in het Stadspark en de bouw van een nagelnieuw multifunctioneel stadion. Voetbal, korfbal en atletiek maken voortaan samen gebruik van deze infrastructuur. In 2005 startte het outdooratletiekseizoen in een nieuwe accommodatie.
TUAC telt nu leden van 6 tot bijna 80jaar. Op gezonde sportbeoefening staat blijkbaar geen leeftijd. De atleten zijn zowel actief op de piste, joggings, wegwedstrijden, veldlopen en indoorwedstrijden. Jaarlijkse zijn er op de piste verschillende meeting. Daarnaast organiseert de club ook verschillende loopwedstrijden in samenwerking met de stad Turnhout (stadsparkfeestenloop, Hert & Run).
Op provinciaal, Vlaams en nationaal niveau moet er steeds met TUAC-atleten rekening worden gehouden. Zelfs internationaal lieten enkele atleten van zich spreken.
De kampioenengalerij is uitgebreid en ook vandaag vind je TUAC-atleten terug in de officiële ranglijsten van de Belgische Atletiekbond.
(bron : “50 jaar sport in Turnhout” – stad Turnhout)